Sposób przygotowania
-
1.
Usmażyć jagnięcinę na gorącej oliwie z oliwek, aż mięso zrumienieje.
-
2.
Do środka głębokiego naczynia włożyć jagnięcinę, wokół mięsa ułożyć po kolei cebulę, ziemniaki, marchewkę, czosnek, seler naciowy, a na koniec pomidory i fasolę. Popieprzyć lub posypać chilli.
-
3.
Dodać podgrzane wino wymieszane z Vegetą, oregano i mieloną papryką. Można dodać odrobinę wody, żeby płyn sięgał połowy naczynia. Wszystko posypać rozmarynem i szałwią.
-
4.
Mięso z warzywami przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C co najmniej 2 godziny.
Sposób podania
Pieczoną jagnięcinę podawać z grzankami.
Porada
Według gustu można wymieszać tartą skórkę cytryny, czosnek i natkę pietruszki w oliwie z oliwek i podać jako sos do pieczeni.