Jagnięcina po australijsku

  • 27.11.2003.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 160 min

Jeżeli jesteście wielbicielami nie tylko jagnięciny z rożna, lecz także lubicie kulinarne poszukiwania, proponujemy interesującą podróż do… australijskiego piekarnika. Co za rewelacja!

Składniki

  • udziec jagnięcy (około 2 kg)
  • 1 cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 400 g pomidorów pelati
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 1 kubek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki Vegety
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • odrobina wody

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Usmażyć jagnięcinę na gorącej oliwie z oliwek, aż mięso zrumienieje.
  2. 2.
    Do środka głębokiego naczynia włożyć jagnięcinę, wokół mięsa ułożyć po kolei cebulę, ziemniaki, marchewkę, czosnek, seler naciowy, a na koniec pomidory i fasolę. Popieprzyć lub posypać chilli.
  3. 3.
    Dodać podgrzane wino wymieszane z Vegetą, oregano i mieloną papryką. Można dodać odrobinę wody, żeby płyn sięgał połowy naczynia. Wszystko posypać rozmarynem i szałwią.
  4. 4.
    Mięso z warzywami przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C co najmniej 2 godziny.

Sposób podania

Pieczoną jagnięcinę podawać z grzankami.

Porada

Według gustu można wymieszać tartą skórkę cytryny, czosnek i natkę pietruszki w oliwie z oliwek i podać jako sos do pieczeni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1056 / 4.414 - -
Tłuszcz g 55,72 - -
Węglowodany g 35,86 - -
Błonnik g 9,80 - -
Białko g 93,43 - -
Sól g 0,98 0 0
Witamina A μg 7.232,77 181 145
Witamina D μg 43,00 22 22
Witamina C mg 18,80 25 21
Witamina B3 mg 41,85 299 209
Potas (K) mg 1.856,76 50 50
Fosfor (P) mg 809,26 101 101
Magnez mg 155,95 52 39

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)