Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Indyk o aromacie śródziemnomorskim

  • 03.09.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

Zgodnie z przepisem potrzebne jest mięso z indyka oraz inne składniki: czosnek, pomidory, ser mozzarella i oliwa z oliwek.

Składniki

  • 700 g kotletów z indyka
  • 1 łyżka Vegety ziołowej
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 g suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 500 g pomidorów
  • 200 g sera mozzarella
  • 8 kromek pieczywa tostowego

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kotlety z indyka lekko rozbić tłuczkiem, posypać Vegetą ziołową i odstawić na ok. 30 minut.
  2. 2.
    Rozpuścić masło i oliwę z oliwek na szerokiej patelni, dodać zamarynowane kotlety i smażyć 7-8 minut z każdej strony.
  3. 3.
    Suszone pomidory, czosnek i świeżą bazylię rozdrobić w malakserze.
  4. 4.
    Usunąć patelnię z ognia. Każdy kotlet posmarować sosem z suszonych pomidorów, a następnie położyć na nim plasterek świeżego pomidora i sera mozzarella.
  5. 5.
    Patelnię przykryć i smażyć kotlety jeszcze ok. 5 minut, aż się ser roztopi.

Sposób podania

Tak przyrządzone kotlety z indyka można podać również jako przekąskę na pieczywie tostowym. Tosty usmażyć na patelni lub w tosterze. Na ciepłym toście położyć kotlet z indyka, pokroić na małe kawałki i podawać z zieloną sałatą.

Porada

W razie potrzeby podczas smażenia kotletów można dodać trochę wody.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 725 / 3.031 - -
Tłuszcz g 37,31 - -
Węglowodany g 39,93 - -
Błonnik g 5,28 - -
Białko g 56,39 - -
Sól g 4,60 0 0
Witamina A μg 1.985,81 50 40
Witamina D μg 29,15 15 15
Witamina C mg 27,18 36 30
Witamina B3 mg 21,29 152 106
Potas (K) mg 945,05 26 26
Wapń (Ca) mg 458,84 46 46
Fosfor (P) mg 698,14 87 87

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)