Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Indyk dijonnaise

  • 12.06.2006.
  • Trudne
  • 6
  • 120 min

Indyk jest ulubionym i tradycyjnym daniem świątecznym w wielu krajach, a szczególnie w Stanach Zjednoczonych z okazji Dnia Dziękczynienia i Bożego Narodzenia. Michael Logozzo, gość Vegetowej kuchni, przyrządził indyka na nietypowy, nowoczesny amerykańsko-europejski sposób.

Składniki

  • 1,3 kg piersi z indyka (całych)
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • sól
  • 100 ml wytrawnego wina białego lub lub 50 ml wermutu
  • 30 g masła
  • 300 ml śmietany
  • 2-3 jabłka
  • 2-3 gruszki
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Indyka zamarynować: posmarować mięso mieszanką musztard i Vegety. Zostawić w temperaturze pokojowej przez ok. 2 godziny.
  2. 2.
    Blachę do pieczenia posmarować olejem, położyć marynowane piersi z indyka, doprawić pieprzem i piec w temperaturze 180°C przez około 90 minut (w zależności od ilości mięsa). Podczas pieczenia od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody, a pod koniec zalać winem lub wermutem.
  3. 3.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać obrane i pokrojone w talarki jabłka i gruszki, krótko poddusić, dodać śmietanę, musztardę zebraną z mięsa i sos z pieczeni. Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować na niewielkim ogniu przez 5-10 minut.
  4. 4.
    Sos doprawić sola i pieprzem wg uznania i polać nim pokrojone mięso.

Sposób podania

Indyka dijonnaise podawać na ciepło z makaronem tagliatelle (szerokie wstążki) lub ryżem.

Porada

Piersi z indyka można zamienić na piersi z kurczaka, wtedy czas przygotowania będzie krótszy.

Mała tajemnica

Musztarda i sos z pieczeni dodatkowo wzbogacą sos z owoców.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 773 / 3.231 - -
Tłuszcz g 43,21 - -
Węglowodany g 24,16 - -
Błonnik g 3,32 - -
Białko g 63,96 - -
Sól g 0,66 0 0
Witamina A μg 673,43 17 13
Witamina D μg 46,47 23 23
Witamina E mg 7,73 35 35
Witamina B3 mg 25,39 181 127
Potas (K) mg 872,80 24 24
Wapń (Ca) mg 110,71 11 11
Fosfor (P) mg 509,03 64 64

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)