Sposób przygotowania
-
1.
Indyka zamarynować: posmarować mięso mieszanką musztard i Vegety. Zostawić w temperaturze pokojowej przez ok. 2 godziny.
-
2.
Blachę do pieczenia posmarować olejem, położyć marynowane piersi z indyka, doprawić pieprzem i piec w temperaturze 180°C przez około 90 minut (w zależności od ilości mięsa). Podczas pieczenia od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody, a pod koniec zalać winem lub wermutem.
-
3.
Na patelni rozgrzać masło, dodać obrane i pokrojone w talarki jabłka i gruszki, krótko poddusić, dodać śmietanę, musztardę zebraną z mięsa i sos z pieczeni. Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować na niewielkim ogniu przez 5-10 minut.
-
4.
Sos doprawić sola i pieprzem wg uznania i polać nim pokrojone mięso.
Sposób podania
Indyka dijonnaise podawać na ciepło z makaronem tagliatelle (szerokie wstążki) lub ryżem.
Porada
Piersi z indyka można zamienić na piersi z kurczaka, wtedy czas przygotowania będzie krótszy.
Mała tajemnica
Musztarda i sos z pieczeni dodatkowo wzbogacą sos z owoców.