Hamburgery cielęco-wieprzowe z grilla

  • 06.06.2011.
  • Średnio trudne
  • 4

Hamburgery są szczególnie lubiane przez dzieci. A samodzielne przygotowanie ich w domu to żaden problem.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego (cielęciny i wieprzowiny)
  • Vegeta Natur do pikantnego grilla
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek (świeży lub konserwowy)
  • 4 bułki pszenne
  • ketchup Podravka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso przyprawić Vegetą Natur do pikantnego grilla, dodać jedną drobno pokrojoną cebulę i dokładnie wymieszać.
  2. 2.
    Uformować 4 okrągłe hamburgery.
  3. 3.
    Drugą cebulę brać i pokroić w plastry.
  4. 4.
    Mięso i cebulę piec na grillu, co jakiś czas obracając. Pod koniec pieczenia podgrzać na grillu przecięte na pół bułki.
  5. 5.
    Usmażone hamburgery włożyć do bułek, razem z plastrem cebuli, pomidora oraz ogórka. Mięso i warzywa polać ketchupem Podravka.

Sposób podania

Hamburgery można podawać również z musztardą, majonezem lub pastą warzywną Ajvar Podravka.

Porada

Żeby zrobić cheeseburgery należy pod koniec pieczenia mięsa położyć na nim plaster żółtego sera.