Sposób przygotowania
-
1.
Mięso pokroić w kostkę, następnie zrobić marynatę.
-
2.
Wymieszać olej, wyciśnięty czosnek, namoczony posiekany kminek, tartą skórkę z cytryny, mieloną paprykę, posiekaną ostrą papryczkę, odrobinę soli i Vegetę.
-
3.
Przyrządzoną w ten sposób marynatę dodać do mięsa i odstawić na co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc.
-
4.
W międzyczasie pokroić cebulę na cienkie plasterki, paprykę na duże kawałki, a obrane ziemniaki w plastry.
-
5.
Dno żaroodpornego naczynia lub blachy przykryć plastrami boczku, na boczek położyć ziemniaki i paprykę, lekko osolić i dodać część marynowanego mięsa, a następnie plasterki cebuli. Czynność powtórzyć zależnie od ilości składników.
-
6.
Masę można pokropić odrobiną oleju. Szczelnie przykryć naczynie. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około półtorej godziny.
-
7.
Po godzinie pieczenia wszystkie składniki dokładnie i delikatnie wymieszać, polać winem, dodać odrobinę wody, znowu przykryć i piec dalej około pół godziny.
Sposób podania
Gulasz z piekarnika podawać z sałatą sezonową.
Porada
Wołowinę można zastąpić cielęciną.
Mała tajemnica
O jakości potrawy decydują składniki marynaty i sposób pieczenia w szczelnie przykrytym naczyniu.