Gulasz z piekarnika

  • 05.12.2003.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 120 min

Gulasz, gulyas-hus, zwany też mięsem pastucha, zawdzięczamy pasterzom, którzy kiedyś pilnowali pasące się bydło na panońskiej nizinie. Z wielu wariantów tej potrawy, wybraliśmy najbardziej niezwykły – z piekarnika.

Składniki

  • 600 g wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 150 g cebuli
  • 600 g ziemniaków
  • 400 g świeżej papryki
  • 100 ml białego wina
  • Marynata:
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1-2 ostre papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso pokroić w kostkę, następnie zrobić marynatę.
  2. 2.
    Wymieszać olej, wyciśnięty czosnek, namoczony posiekany kminek, tartą skórkę z cytryny, mieloną paprykę, posiekaną ostrą papryczkę, odrobinę soli i Vegetę.
  3. 3.
    Przyrządzoną w ten sposób marynatę dodać do mięsa i odstawić na co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc.
  4. 4.
    W międzyczasie pokroić cebulę na cienkie plasterki, paprykę na duże kawałki, a obrane ziemniaki w plastry.
  5. 5.
    Dno żaroodpornego naczynia lub blachy przykryć plastrami boczku, na boczek położyć ziemniaki i paprykę, lekko osolić i dodać część marynowanego mięsa, a następnie plasterki cebuli. Czynność powtórzyć zależnie od ilości składników.
  6. 6.
    Masę można pokropić odrobiną oleju. Szczelnie przykryć naczynie. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około półtorej godziny.
  7. 7.
    Po godzinie pieczenia wszystkie składniki dokładnie i delikatnie wymieszać, polać winem, dodać odrobinę wody, znowu przykryć i piec dalej około pół godziny.

Sposób podania

Gulasz z piekarnika podawać z sałatą sezonową.

Porada

Wołowinę można zastąpić cielęciną.

Mała tajemnica

O jakości potrawy decydują składniki marynaty i sposób pieczenia w szczelnie przykrytym naczyniu.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 838 / 3.503 - -
Tłuszcz g 54,00 - -
Węglowodany g 41,00 - -
Błonnik g 5,00 - -
Białko g 41,00 - -
Sól g 1,83 0 0
Witamina A μg 1.264,00 32 25
Witamina D μg 21,00 11 11
Witamina C mg 135,00 180 150
Witamina B3 mg 16,00 114 80
Potas (K) mg 1.461,00 39 39
Fosfor (P) mg 476,00 60 60
Magnez mg 90,00 30 23

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)