Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Gulasz z jagnięciny

  • 15.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 90 min

Nowa odsłona tradycyjnego gulaszu zaskakuje kompozycją dodatków.

Składniki

  • 1 kg jagnięciny (z nogi)
  • 50 ml oleju
  • 100 g cebuli
  • 2 zielone papryki
  • 400 g Pomidorów Krojonych Podravka
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na rozgrzanym oleju podsmażyć jagnięcinę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i paprykę, wszystko razem dusić około 5 minut.
  2. 2.
    Potem dodać Vegetę, Pomidory Krojone Podravka i dolewając wodę gotować na średnim ogniu.
  3. 3.
    Gdy mięso będzie już miękkie, dodać skrobię wymieszaną z odrobiną wody i dodać jeszcze 300 ml wody, aby gulasz nabrał odpowiedniej konsystencji. Wszystko razem przegotować.

Sposób podania

Gulasz z jagnięciny posypać pietruszką i podawać z gotowanymi ziemniakami.

Porada

Jagnięcinę z powodzeniem można zastąpić cielęciną.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 530 / 2.215 - -
Tłuszcz g 27,79 - -
Węglowodany g 7,38 - -
Błonnik g 1,50 - -
Białko g 43,66 - -
Sól g 3,20 0 0
Witamina A μg 595,00 15 12
Witamina D μg 21,50 11 11
Witamina C mg 36,50 49 41
Witamina B3 mg 20,06 143 100
Potas (K) mg 742,59 20 20
Fosfor (P) mg 344,92 43 43
Magnez mg 51,75 17 13

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)