Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Gulasz winny

  • 18.03.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 90 min

Bez tego wyjątkowego dania nie można sobie wyobrazić żadnej domowej uroczystości, szczególnie po północy.

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • kminek
  • liść laurowy
  • czerwona mielona papryka
  • sól
  • 50 ml oleju
  • 200 g ziemniaków
  • 60 g koncentratu pomidorowego Podravka
  • 4 cebule
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso pokroić na jednakowe kawałki i usmażyć na gorącym oleju.
  2. 2.
    Następnie wyjąć i na tym samym tłuszczu smażyć pokrojoną cebulę. Potem dodać pieczone mięso, kminek, liść laurowy, Vegetę i, podlewając wodą, dusić wszystko razem.
  3. 3.
    Pod koniec duszenia dodać czerwoną mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, wino i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotować aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

Sposób podania

Winny gulasz podać z sałatą z młodej kapusty.

Porada

Większa ilość cebuli sprawi, że gulasz będzie gęstszy. Wtedy szczególną uwagę trzeba zwrócić przy smażeniu cebuli, aby się nie przypaliła, bo wtedy gulasz będzie gorzki.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 455 / 1.902 - -
Tłuszcz g 29,00 - -
Węglowodany g 12,00 - -
Błonnik g 2,00 - -
Białko g 26,00 - -
Sól g 4,57 0 0
Witamina A μg 217,00 5 4
Witamina D μg 15,00 8 8
Witamina C mg 11,00 15 12
Witamina B3 mg 9,00 64 45
Potas (K) mg 790,00 21 21
Wapń (Ca) mg 40,00 4 4
Fosfor (P) mg 285,00 36 36

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)