Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Gulasz piwny

  • 27.05.2005.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Gulasz piwny może nie jest wyrafinowanym daniem, ale podany w chlebie przyciągnie nasz wzrok! Ponieważ to danie należy do kuchni słowackiej, warto się postarać, aby i piwo było słowackie.

Składniki

  • 500 g wieprzowiny z udźca
  • 300 g ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 200 ml piwa
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżka kminku
  • 100 g cebuli
  • 100 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cebulę posiekać, a marchewkę, korzenie selera i pietruszki pokroić w kostkę.
  2. 2.
    Na rozgrzanym oleju usmażyć wieprzowinę pokrojoną w kostkę, dodać cebulę i pokrojone warzywa.
  3. 3.
    Naczynie przez chwilę odstawić, dodać czerwoną mieloną paprykę, Vegetę i zalać około 200 ml ciepłej wody. Dusić na wolnym ogniu, podlewając piwem.
  4. 4.
    Gdy mięso na pół zmięknie, dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i kminek.
  5. 5.
    Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobinią wody. Krótko pogotować i w razie potrzeby dodać do gulaszu jeszcze trochę wody.

Sposób podania

Chleb kukurydziany lub czarny wydrączyć. Gulasz podawać w chlebie.

Porada

Do gulaszu można dodać 2-3 łyżki octu winnego.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 410 / 1.714 - -
Tłuszcz g 20,48 - -
Węglowodany g 21,98 - -
Błonnik g 4,51 - -
Białko g 31,30 - -
Sól g 2,63 0 0
Witamina A μg 7.792,15 195 156
Witamina D μg 15,00 8 8
Witamina C mg 28,22 38 31
Witamina B3 mg 14,80 106 74
Potas (K) mg 1.032,61 28 28
Wapń (Ca) mg 111,94 11 11
Fosfor (P) mg 368,73 46 46

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)