Gulasz jagnięcy z pieca

  • 25.09.2014.
  • Średnio trudne

Dla wielbicieli jagnięciny proponujemy dość łatwy do przygotowania gulasz z warzywami a czas przygotowania to tylko 35 minut. Gulasz można przygotować na wiele sposobów ,wystarczy jagnięcinę zastąpić cielęciną,wołowiną a nawet dziczyzną.

Składniki

  • 500 g jagnięcina bez kości i tłuszczu
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 szt. duża cebula
  • 2 szt. duże marchewki
  • 2 ząbki czosnek
  • ¼ łyżeczki suszone oregano
  • ¼ łyżeczki suszony tymianek
  • 390 g Pomidory Krojone Podravka
  • 100 g suszone morele
  • 240 g ugotowana ciecierzyca
  • 2 szt. Kostka Wołowa Vegeta
  • 50 ml białe wino
  • 1 łyżka posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 80 g owoce granatu do przybrania

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Jagnięcinę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie a następnie wyjmij i odłóż.
  2. 2.
    Na tej samej oliwie podsmaż przez kilka minut pokrojoną cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę.
  3. 3.
    Dodaj czosnek, a następnie pomidory Podravka, oregano, tymianek. Zalej bulionem z Kostki Wołowej Vegeta (ok. 200 ml).
  4. 4.
    Dodaj jagnięcinę, ciecierzycę i pokrojone morele. Jeśli to konieczne dopraw solą i pieprzem.
  5. 5.
    Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia, przykryj i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 35 minut.
  6. 6.
    Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki i owocami granatu.

Porada

W ten sam sposób można przygotować cielęcinę, wołowinę lub dziczyznę.