Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Guacamole

  • 25.09.2006.
  • Łatwe
  • 4
  • 25 min

Czas na guacamole. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Gdy kupujemy awokado, trzeba zwrócić uwagę, żeby było miękkie i nie było zbyt jasnego koloru, bo to świadczy o tym, iż było za wcześnie zebrane. Należy je tylko rozgnieść, wymieszać z pozostałymi składnikami i… delektować się!

Składniki

  • 2 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ostra papryczka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Awokado obrać i usunąć pestki. Skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem.
  2. 2.
    Dodać dymkę, przeciśnięty czosnek, oliwę z oliwek, posiekaną ostrą papryczkę, sól i pieprz.

Sposób podania

Wszystko dokładnie wymieszać, trochę ostudzić i podać z grzankami, tortillami lub tacos.

Porada

Do guacamole użyć dojrzałe awokado. Przygotować je tuż przed serwowaniem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 260 / 1.087 - -
Tłuszcz g 25,58 - -
Węglowodany g 9,48 - -
Błonnik g 5,45 - -
Białko g 2,30 - -
Sól g 1,24 0 0
Witamina A μg 682,17 17 14
Witamina E mg 3,92 18 18
Witamina C mg 13,29 18 15
Witamina B3 mg 2,39 17 12
Potas (K) mg 645,79 17 17
Fosfor (P) mg 47,49 6 6
Magnez mg 41,59 14 10

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)