Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Grzyby w śmietanie

  • 14.04.2005.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

Finlandia jest prawdziwym rajem dla zbieraczy grzybów. Proponujemy zatem wyśmienite nordyckie danie, do którego świetnie nadają się wszystkie gatunki grzybów jadalnych.

Składniki

  • 500 g grzybów (pieczarek, prawdziwków i boczniaków)
  • 100 g cebuli
  • 40 g masła
  • 15 g bułki tartej
  • 250 g śmietany do sosów
  • 1 łyżka pokrojonej pietruszki
  • pieprz
  • 1 łyżka Vegety Natur Do Dań z Grzybów

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Grzyby umyć i pokroić w ćwiartki.
  2. 2.
    Na maśle krótko przesmażyć cebulę, dodać grzyby, Vegetę Natur do Dań z Grzybów, pieprz i wszystko razem dusić na lekkim ogniu aż nadmiar wody wyparuje.
  3. 3.
    Dodać bułkę tartą i dusić jeszcze przez 5 minut.
  4. 4.
    Na końcu dodać śmietanę, pietruszkę i wszystko razem wymieszać.
  5. 5.
    500 g , 100 g cebuli, 40 g , 15 g , 250 ml , , i .

Sposób podania

Podać z ugotowanym na sypko ryżem Podravka.

Porada

Suszone prawdziwki przed użyciem trzeba namoczyć w chłodnej wodzie.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 283 / 1.183 - -
Tłuszcz g 24,69 - -
Węglowodany g 13,13 - -
Błonnik g 2,12 - -
Białko g 5,06 - -
Sól g 1,81 0 0
Witamina A μg 949,85 24 19
Witamina D μg 123,23 62 62
Witamina C mg 7,27 10 8
Witamina B3 mg 6,99 50 35
Potas (K) mg 593,54 16 16
Wapń (Ca) mg 81,74 8 8
Fosfor (P) mg 191,44 24 24

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)