Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Grillowane zawijasy z piersi kurczaka

  • 24.06.2004.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

Te kolorowe zawijasy są świetnym sposobem na odświeżenie grillowego menu. Jeżeli będziecie je podawać z pastą warzywną Ajvar, podkreślicie niesamowite walory smakowe potrawy.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g cienko pokrojonego wędzonego boczku
  • 2 łyżki Vegety do grilla
  • Do podania:
  • Ajvar Podravka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso pokroić na plastry, posypać Vegetą do grilla i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. 2.
    Marynowane piersi z kurczaka obwinąć wędzonym boczkiem, a końce złączyć wykałaczkami.
  3. 3.
    Mięso opiec dokładnie z każdej strony na dobrze rozgrzanym grillu.

Sposób podania

Upieczone zawijasy podawać z Ajvarem oraz Ketchupem Podravka.

Porada

Zawijasy można również nadziać na patyczki do szaszłyków.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 757 / 3.164 - -
Tłuszcz g 35,55 - -
Węglowodany g 45,57 - -
Błonnik g 3,22 - -
Białko g 59,40 - -
Sól g 14,47 1 1
Witamina A μg 116,25 3 2
Witamina D μg 21,00 11 11
Witamina C mg 32,50 43 36
Witamina B3 mg 30,48 218 152
Potas (K) mg 2.721,25 74 74
Wapń (Ca) mg 142,91 14 14
Fosfor (P) mg 493,70 62 62

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)