Grillowane szaszłyki z piersi kurczaka z nutą rozmarynu

  • 15.06.2015.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 40 min

Składniki

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 300 g cukinii
  • 300 g bakłażanów
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych klasycznych Podravka (390g)
  • 70 ml wina prosecco
  • 30 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 8 większych gałązek rozmarynu
  • 1 łyżka Vegety Śródziemnomorskiej
  • 10 listków szałwii
  • czarny pieprz mielony
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kurczaka pokroić w kostkę, a papryki, cukinie i bakłażany na kawałki o podobnej wielkości.
  2. 2.
    Usunąć ⅔ listków z gałązek rozmarynu i nabić na gałązki po kolei kawałki kurczaka i warzyw. Tak przygotowane szaszłyki posypać Vegetą i grillować
  3. 3.
    Na oliwie krótko podsmażyć listki szałwii, dodać pomidory, wino, sól i pieprz. Dusić sos na małym ogniu, aż się zredukuje.
  4. 4.
    Żeby nadać koloru, pod koniec gotowania do sosu dodać jeszcze świeże listki szałwii i podawać jako sos do szaszłyków.
  5. 5.
    Szaszłyki podawać gorące z przygotowanym sosem pomidorowym.

Porada

Na szaszłyki najlepiej nadaje się mięso drobiowe. Jeśli używamy indyka, mięso należy doprawić i wymieszać z oliwą z oliwek, po czym odstawić na kilka godzin, żeby pozostało soczyste w czasie pieczenia. Zamiast podsmażonej szałwii do sosu można dodać odrobinę suszonej bazylii. Doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs są także pasty warzywne Podravka: Ajvar, Relish, Pindżur lub Papryka w musztardzie.