Sposób przygotowania
-
1.
Kurczaka pokroić w kostkę, a papryki, cukinie i bakłażany na kawałki o podobnej wielkości.
-
2.
Usunąć ⅔ listków z gałązek rozmarynu i nabić na gałązki po kolei kawałki kurczaka i warzyw. Tak przygotowane szaszłyki posypać Vegetą i grillować
-
3.
Na oliwie krótko podsmażyć listki szałwii, dodać pomidory, wino, sól i pieprz. Dusić sos na małym ogniu, aż się zredukuje.
-
4.
Żeby nadać koloru, pod koniec gotowania do sosu dodać jeszcze świeże listki szałwii i podawać jako sos do szaszłyków.
-
5.
Szaszłyki podawać gorące z przygotowanym sosem pomidorowym.
Porada
Na szaszłyki najlepiej nadaje się mięso drobiowe. Jeśli używamy indyka, mięso należy doprawić i wymieszać z oliwą z oliwek, po czym odstawić na kilka godzin, żeby pozostało soczyste w czasie pieczenia.
Zamiast podsmażonej szałwii do sosu można dodać odrobinę suszonej bazylii.
Doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs są także pasty warzywne Podravka: Ajvar, Relish, Pindżur lub Papryka w musztardzie.