Grillowane steki z warzywami

  • 20.04.2016.
  • Łatwe
  • 4
  • 40 min

Grillowane steki z ziemniakami wraz z dodatkiem grillowanych warzyw i łagodnym sosem Relish, to idealne danie, aby zaskoczyć najbliższych i znajomych.

Składniki

  • steki z udźca wołowego o grubości 1,5 - 2 cm
  • Vegeta grill classic 20g
  • oleju
  • młodych ziemniaków
  • czerwona cebula
  • gałązka rozmarynu
  • czerwona papryczka chili
  • sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

  1. 1. Steki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać Vegetą do Grilla klasycznego i zostawić na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
  2. 2. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na duże kawałki ( w kształcie łódeczek )
  3. 3. Na patelnię wlać 5 łyżek oleju do smażenia, gdy olej będzie gorący dodać ziemniaki. Smażyć ziemniaki ze wszystkich stron na złocisty kolor.
  4. 4. Dodać pokrojoną cebulę, obrany ząbek czosnku, mielony pieprz, gałązkę rozmarynu oraz pokrojoną w talarki papryczkę chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dalej smażyć przez kilka minut. Dodać trochę wody i gotować przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. 5. Steki położyć na rozgrzanym grillu lub natłuszczonej patelni, smażyć przez około 3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią i będą różowe w środku.

Sposób podania

Porcja dla 4 osób

Porada

Aby twoje steki były doskonale soczyste, ważne jest, aby odpoczęły po usmażeniu. Czas odpoczynku sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste. Aby dodać więcej wspaniałego smaku stekom, najlepiej podawać je z sosem Relish.

Mała tajemnica

Usmażone steki przed podaniem muszą "odpocząć" 5 minut, aby były idealnie soczyste.