Sposób przygotowania
-
1. Steki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Posypać Vegetą do Grilla klasycznego i zostawić na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
-
2. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na duże kawałki ( w kształcie łódeczek )
-
3. Na patelnię wlać 5 łyżek oleju do smażenia, gdy olej będzie gorący dodać ziemniaki. Smażyć ziemniaki ze wszystkich stron na złocisty kolor.
-
4. Dodać pokrojoną cebulę, obrany ząbek czosnku, mielony pieprz, gałązkę rozmarynu oraz pokrojoną w talarki papryczkę chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dalej smażyć przez kilka minut. Dodać trochę wody i gotować przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
-
5. Steki położyć na rozgrzanym grillu lub natłuszczonej patelni, smażyć przez około 3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią i będą różowe w środku.
Sposób podania
Porcja dla 4 osób
Porada
Aby twoje steki były doskonale soczyste, ważne jest, aby odpoczęły po usmażeniu. Czas odpoczynku sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste.
Aby dodać więcej wspaniałego smaku stekom, najlepiej podawać je z sosem Relish.
Mała tajemnica
Usmażone steki przed podaniem muszą "odpocząć" 5 minut, aby były idealnie soczyste.