Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Grillowane polędwiczki na rukoli z Ajvarem

  • 15.06.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 30 min

Składniki

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 200 g Ajvaru łagodnego Podravka
  • 150 g roszponki
  • 140 g masła
  • 100 g rukoli
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka Vegety
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    100 g masła wymiesza ć ze szczypiorkiem.
  2. 2.
    Mięso pokroić na medaliony i doprawić pieprzem oraz Vegetą, a następnie posmarować grubo masłem ze szczypiorkiem i odstawić na bok, żeby smaki się przegryzły.
  3. 3.
    Pozostałe masło roztopić na patelni grillowej i smażyć na nim medaliony z każdej strony przez kilka minut.
  4. 4.
    Rukolę i roszponkę delikatnie posolić, po czym polać oliwą oraz octem winnym.
  5. 5.
    Medaliony podawać na sałatach razem z dodatkiem do mięs - pastą warzywną Ajvar.

Porada

Smażąc mięso, należy zawsze je układać najpierw na stronie bez masła, dzięki czemu roztopi się ono na całym medalionie. Dotyczy to smażenia zarówno na grillu, jak i patelni.