Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Grillowane pałki kurczaka w cytrynowej marynacie

  • 08.06.2016.
  • Łatwe
  • 40 min

Składniki

  • 5 pałek kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 cytryny
  • 1½ łyżki Vegety do złocistego kurczaka
  • Ajvar ostry Podravka
  • świeża melisa

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Pałki kurczaka umyć i osuszyć.
  2. 2.
    Przygotować marynatę. Wymieszać jogurt, Vegetę do złocistego kurczaka, startą skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny.
  3. 3.
    Umieścić mięso w marynacie i wstawić na ok godzinę do lodówki, (pamiętając aby wyjąc je pół godziny przed pieczeniem).
  4. 4.
    Mięso grillować ok. 30 minut na średnio rozgrzanym palenisku.
  5. 5.
    Gotowe pałki kurczaka posypać posiekaną melisą. Podawać z pastą warzywną Ajvar Podravka.

Sposób podania

Grillowane pałki kurczaka serwuj z sezonową sałatką, idealnym dodatkiem będą pieczone ziemniaki.

Ogłoszenie

Pałki kurczaka można również przygotować w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C – wystarczy wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut.