Grillowane bakłażany na szybko z Ajvarem

  • 15.06.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 25 min

Składniki

  • 600 g bakłażanów
  • 200 g białego sera
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki Ajvaru ostrego Podravka
  • sól gruboziarnista
  • pieprz czarny ziarnisty

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Bakłażany pokroić wzdłuż na paski o grubości ½ cm, posolić i posmarować oliwą z oliwek, a następnie krótko grillować na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej.
  2. 2.
    Grillowane bakłażany wyłożyć na suchy talerz, a na środku każdego z nich umieścić łyżkę białego sera wymieszanego ze szczypiorkiem (zostawić trochę szczypiorku do dekoracji), solą i pieprzem.
  3. 3.
    Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, a następnie na każdy z nich nałożyć ½ łyżeczki Ajvaru.
  4. 4.
    Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie posypać posiekanym szczypiorkiem i polać oliwą z oliwek.

Porada

Zamaist Ajvaru można użyć innych past warzywnych Podravka np.: Pindżur lub Relish.