Grillowana karkówka z faszerowanymi pieczarkami

  • 08.06.2011.
  • Średnio trudne
  • 6

Soczysta karkówka z grilla smakuje doskonale z pieczarkami faszerowanymi masłem czosnkowym.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 60 g Vegety Natur do grillowanej karkówki
  • 6 łyżek oleju
  • 15 dużych pieczarek
  • 200 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Karkówkę pokroić w steki i lekko rozbić. Olej wymieszać z Vegetą Natur do grillowanej karkówki, zanurzyć mięso w marynacie i zostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut.
  2. 2.
    Pieczarki dokładnie umyć, kapelusze odłożyć na bok, a nóżki drobno posiekać.
  3. 3.
    Masło utrzeć razem ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i posolić do smaku.
  4. 4.
    Kapelusze pieczarek napełnić posiekanymi nóżkami oraz masłem czosnkowym i zawinąć w folię aluminiową.
  5. 5.
    Grill dobrze rozgrzać i piec na nim karkówkę oraz pieczarki około 15-20 minut. Mięso należy co jakiś czas przewracać i smarować pozostałą marynatą.

Sposób podania

Grillowana karkówka z faszerowanymi pieczarkami smakuje wyśmienicie razem z mozzarellą i pomidorami.

Porada

Pieczarek nie należy przewracać, żeby nie wypłynęło z nich masło.