Grecka sałatka wiejska

  • 19.08.2004.
  • Łatwe
  • 6
  • 30 min

Sałatka grecka występuje w niezliczonych wariantach. Z pewnością warto pokusić się o przyrządzenie jej według następującego przepisu. Uszlachetni ona każdą potrawę, ale może również stanowić odrębne danie w czasie letnich upałów.

Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 250 g ogórków
  • 150 g cebuli
  • 300 g zielonej papryki
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 200 g sera feta
  • Sos do sałatki:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka Vegety posypki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Pomidory i ogórki umyć, cebulę obrać i wszystko pokroić na talarki.
  2. 2.
    Papryki umyć i pokroić na paski, ser w kostki, a oliwki na ćwiartki.
  3. 3.
    Przyprawić mieszanką oliwy z oliwek i octu, posypać oregano i Vegetą posypką. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sposób podania

Grecką sałatkę wiejską można podać jako danie główne, ale również jako dodatek do ryb lub grillowanego mięsa.

Porada

Sałatkę przyprawić tuż przed podaniem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 276 / 1.154 - -
Tłuszcz g 22,53 - -
Węglowodany g 12,01 - -
Błonnik g 2,78 - -
Białko g 8,90 - -
Sól g 1,60 0 0
Witamina A μg 1.405,25 35 28
Witamina D μg 3,01 2 2
Witamina E mg 3,85 17 17
Witamina C mg 64,21 86 71
Potas (K) mg 427,20 12 12
Wapń (Ca) mg 125,94 13 13
Fosfor (P) mg 169,89 21 21

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)