Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Gotowane żeberka

  • 25.10.2004.
  • Średnio trudne
  • 2
  • 70 min

Wieprzowe żeberka marynowane na słodko-ostry sposób.

Składniki

  • 300 g świeżych żeberek
  • Na marynatę:
  • 50 ml białego wina
  • 20 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Żeberka pokroić na drobne kawałki i zalać marynatą z wina, sosu sojowego, imbiru, skrobi, cukru, Vegety i ostrej papryczki na 2 godziny.
  2. 2.
    Tak przygotowane żeberka razem z marynatom gotować przez godzinę na lekkim ogniu, dobrze przykryte.

Sposób podania

Ugotowane żeberka podać razem z ugotowanym ryżem Podravka.

Porada

Należy gotować żeberka w dobrze przykrytym naczyniu, aby marynata nie wyparowała.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 645 / 2.696 - -
Tłuszcz g 45,52 - -
Węglowodany g 7,60 - -
Błonnik g 0,25 - -
Białko g 44,38 - -
Sól g 2,87 0 0
Witamina A μg 123,85 3 2
Witamina D μg 18,00 9 9
Witamina C mg 2,43 3 3
Witamina B3 mg 17,94 128 90
Potas (K) mg 535,67 14 14
Wapń (Ca) mg 76,00 8 8
Fosfor (P) mg 409,26 51 51

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)