Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Gotowana wołowina w sosie chrzanowym

  • 11.04.2004.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 80 min

Soczysta wołowina w sosie chrzanowym może pomóc w uczeniu się kulinarnego alfabetu.

Składniki 4 – 6 

  • 1 kg udziec wołowy
  • 200 g warzyw (marchew, seler, pietruszka)
  • 150 g poru
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 100 g cebuli
  • 50 g świeżej papryki
  • 1 łodyga selera
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • sól
  • Na sos:
  • 150 g chrzanu
  • 250 śmietany do gotowania
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka Vegety Natur

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso włożyć do gorącej wody, dodać oczyszczone warzywa, pieprz, łodygę selera i Vegetę Natur. Gotować na małym ogniu przez około 90 minut.
  2. 2.
    Śmietanę do sosów, chrzan i Vegetę Natur doprowadzić do wrzenia, dodać sok z cytryny i wodę, a następnie wszystko razem gotować prze około 5 minut.

Sposób podania

Mięso pokroić i podać razem z ugotowanymi warzywami i sosem chrzanowym.

Porada

Mięso najlepiej wstawić do wrzącej wody, wtedy będzie bardziej soczyste.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 578 / 2.416 - -
Tłuszcz g 43,00 - -
Węglowodany g 11,00 - -
Błonnik g 1,00 - -
Białko g 35,00 - -
Sól g 1,94 0 0
Witamina A μg 4.589,00 115 92
Witamina D μg 36,00 18 18
Witamina C mg 28,00 37 31
Witamina B3 mg 12,00 86 60
Potas (K) mg 839,00 23 23
Wapń (Ca) mg 117,00 12 12
Fosfor (P) mg 397,00 50 50

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)