Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Gotowana cielęcina w sosie koperkowym

  • 04.02.2005.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 120 min

Szwedzi tak bardzo lubią koperek, że go używają zamiast bazylii w szwedzkiej wersji pesto. Cielęcina w tym pysznym ziołowym sosie będzie świetnym daniem na rodzinny obiad.

Składniki

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • 1 cebula
  • 2-3 marchewki
  • seler i pietruszka
  • pieprz ziarnisty
  • 1 łyżka Vegety
  • Sos koperkowy:
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 200-300 ml wywaru
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Oczyszczone warzywa i cielęcinę włożyć do wrzącej wody. Dodać pieprz ziarnisty, Vegetę i gotować na małym ogniu przez 1, 5-2 godzin.
  2. 2.
    Ugotowaną cielęcinę wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce.
  3. 3.
    Przygotowanie sosu: na rozgrzanym maśle krótko podsmażyć mąkę, zalać wywarem z gotowania cielęciny, dodać posiekany koperek, kwaśną śmietanę i krótko podgotować.

Sposób podania

Gotowaną cielęcinę pokroić w plastry, zalać przygotowanym sosem i podawać na ciepło z warzywami z wywaru.

Porada

Warzywa do wywaru pokroić na duże kawałki.

Ogłoszenie

To danie można zamrozić
Zamrażanie: Z ostudzonego wywary z mięsem i warzywani (do 2. punktu przygotowania przepisu) usunąc nadmiar tłuszczu, przelać do odpowiedniego naczynia i zamrozić.
Rozmrażanie: Zostawić na noc w lodówce, a następnie włożć do naczynia z wodą i delikatnie podgrzewać. Na koniec przygotować sos koperkowy (punkt 3. przepisu).
Przydatność do spożycia: do 60 dni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 351 / 1.467 - -
Tłuszcz g 17,47 - -
Węglowodany g 11,46 - -
Błonnik g 1,79 - -
Białko g 35,89 - -
Sól g 3,96 0 0
Witamina A μg 10.611,30 265 212
Witamina D μg 34,58 17 17
Witamina C mg 6,36 8 7
Witamina B3 mg 19,49 139 97
Potas (K) mg 777,30 21 21
Wapń (Ca) mg 76,07 8 8
Fosfor (P) mg 412,92 52 52

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)