Golonka z rożna

  • 05.12.2003.
  • Łatwe
  • 2
  • 110 min

Podobno odwiedzić Wiedeń, a nie spróbować miejscowej golonki, to tak samo, jakby w ogóle w austriackiej stolicy nie być.

Składniki

  • 1 świeża wieprzowa golonka
  • sól
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Golonkę dobrze natrzeć solą i odstawić do lodówki przynajmniej na jeden dzień.
  2. 2.
    Następnie gotować ją w osolonej wodzie ok. 1 godziny (w zależności od wielkości).
  3. 3.
    Prawie ugotowaną golonkę wyjąć z wody, ostudzić i głęboko naciąć wokół. W naciętych miejscach natrzeć Vegetą i wstawić na rożen, grill lub do piekarnika.
  4. 4.
    Piec około 30 minut aż nabierze brązowej, chrupiącej skórki.

Sposób podania

Do tego pysznego dania można podawać chrzan albo inny, równie ostry i aromatyczny, dodatek do mięs.

Mała tajemnica

Aby golonka była soczysta, należy ją studzić trzymając w wodzie, w której się wcześniej gotowała.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1588 / 6.638 - -
Tłuszcz g 121,00 - -
Węglowodany g 0,00 - -
Błonnik g 0,00 - -
Białko g 116,00 - -
Sól g 18,37 1 1
Witamina A μg 40,00 1 1
Witamina D μg 48,00 24 24
Witamina E mg 2,00 9 9
Witamina B3 mg 46,00 329 230
Potas (K) mg 1.281,00 35 35
Wapń (Ca) mg 192,00 19 19
Fosfor (P) mg 1.044,00 131 131

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)