Golonka z kiszoną kapustą i knedlikami

  • 14.06.2006.
  • Trudne
  • 4
  • 100 min

Tak przyrządzona golonka jest charakterystyczna dla kuchni austriackiej i niemieckiej, w odróżnieniu od kuchni chorwackiej, w której tradycyjnie gotuje się wędzoną i suszoną golonkę.

Składniki

  • 1-2 świeże golonki wieprzowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Przygotować marynatę z Vegety, soli, cukru i wody. Golonkę naciąć wzdłuż w dwóch-trzech miejscach, dokładnie natrzeć marynatą, obtoczyć pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Odstawić w zimnym miejscu 2-3 doby.
  2. 2.
    Golonkę wraz z przyprawami włożyć do zimnej wody i gotować około godziny.
  3. 3.
    Golonkę wyjąć z wody i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec około 30 minut, aż stanie się złocistobrązowa.
  4. 4.
    Póki pieczemy golonkę należy umyć kapustę i w wodzie, w której gotowaliśmy golonkę, gotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić, włożyć do ciepłej półmiski i polać sosem z pieczenia.

Sposób podania

Golonkę w całości położyć na kapuście i podać. W Wiedniu golonkę podają ze słynnymi knedlikami, ale Wy możecie jako dodatek podać gotowane lub pieczone ziemniaki.

Porada

Golonkę można piec wraz z ziemniakami pokrojonymi w talarki.

Mała tajemnica

Po gotowaniu golonkę jeszcze trochę osolić i potem włożyć do piekarnika.

Ogłoszenie

Danie nadaje się do zamrażania:
Zamrażanie: Do pojemnika włożyć ostudzoną kapustę, a na nią położyć golonkę bez kości. Przykryć i włożyć do zamrażarki.
Rozmrażanie: Rozmrażać przez parę godzin w lodówce, a następnie w brytfannie z odrobiną wody. Przykryć folią aluminiową i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 120°C na około 20-30 minut.
Czas przydatności do spożycia: 60 do 90 dni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1095 / 4.577 - -
Tłuszcz g 36,50 - -
Węglowodany g 77,85 - -
Błonnik g 1,69 - -
Białko g 111,04 - -
Sól g 6,46 0 0
Witamina A μg 54,50 1 1
Witamina D μg 45,00 23 23
Witamina C mg 25,92 35 29
Witamina B3 mg 43,24 309 216
Potas (K) mg 1.821,95 49 49
Wapń (Ca) mg 177,30 18 18
Fosfor (P) mg 933,67 117 117

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)