Sposób przygotowania
-
1.
Umytą golonkę krótko obgotować, odcedzić i obgotować jeszcze raz, dodając do wody Vegety, na wolnym ogniu około 1 godziny i 20 minut.
-
2.
Z ugotowanej golonki zdjąć skórę i oddzielić od kości. Potem mięso pokroić na cienkie plastry i włożyć do gorącego wywaru.
-
3.
Liście kapusty włoskiej oddzielić od główki i wyjąć gruby środek. Liście umyć i pokroić na 4 cm kawałki.
-
4.
Tak przygotowaną kapustę przesmażyć na 30 g masła, zalać filiżanką wywaru z golonki i Vegety i dusić około 10 minut.
-
5.
Do reszty rozgrzanego masła dodać mąkę, dolać 200 ml wywaru z golonki i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i gotować około 10 minut.
-
6.
Pod koniec gotowania doprawić majerankiem, pieprzem, solą i musztardą.
Sposób podania
Na ciepłych talerzach ułożyć kawałki mięsa, duszoną włoską kapustę i część przygotowanego sosu. Pozostały sos podać oddzielnie. Jako dodatek do tego dania można podać ugotowane ziemniaki.
Porada
Golonka powinna gotować się na lekkim ogniu, żeby mięso było soczyste.
Mała tajemnica
Aby wywar z ugotowanej golonki był bardziej aromatyczny, należy dokładnie odmierzyć ilość wody.