Golonka inaczej

  • 01.11.2003.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 120 min

Cienko pokrojona golonka z kapustą włoską i pikantnym sosem to ciekawe, ale podawane w tradycyjny sposób danie, które nadaje się również na specjalne okazje.

Składniki

  • 1 kg golonki
  • 1 główka kapusty (około 600 g)
  • 60 g masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 20 g mąki
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • majeranek
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Umytą golonkę krótko obgotować, odcedzić i obgotować jeszcze raz, dodając do wody Vegety, na wolnym ogniu około 1 godziny i 20 minut.
  2. 2.
    Z ugotowanej golonki zdjąć skórę i oddzielić od kości. Potem mięso pokroić na cienkie plastry i włożyć do gorącego wywaru.
  3. 3.
    Liście kapusty włoskiej oddzielić od główki i wyjąć gruby środek. Liście umyć i pokroić na 4 cm kawałki.
  4. 4.
    Tak przygotowaną kapustę przesmażyć na 30 g masła, zalać filiżanką wywaru z golonki i Vegety i dusić około 10 minut.
  5. 5.
    Do reszty rozgrzanego masła dodać mąkę, dolać 200 ml wywaru z golonki i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i gotować około 10 minut.
  6. 6.
    Pod koniec gotowania doprawić majerankiem, pieprzem, solą i musztardą.

Sposób podania

Na ciepłych talerzach ułożyć kawałki mięsa, duszoną włoską kapustę i część przygotowanego sosu. Pozostały sos podać oddzielnie. Jako dodatek do tego dania można podać ugotowane ziemniaki.

Porada

Golonka powinna gotować się na lekkim ogniu, żeby mięso było soczyste.

Mała tajemnica

Aby wywar z ugotowanej golonki był bardziej aromatyczny, należy dokładnie odmierzyć ilość wody.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 702 / 2.934 - -
Tłuszcz g 34,31 - -
Węglowodany g 13,37 - -
Błonnik g 5,04 - -
Białko g 83,48 - -
Sól g 2,40 0 0
Witamina A μg 3.050,89 76 61
Witamina D μg 47,24 24 24
Witamina C mg 140,23 187 156
Witamina B3 mg 30,04 215 150
Potas (K) mg 1.210,41 33 33
Wapń (Ca) mg 163,62 16 16
Fosfor (P) mg 567,41 71 71

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)