Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Gęsta zupa z kaszy jęczmiennej i zielonej soczewicy

  • 08.01.2007.
  • Łatwe
  • 4
  • 50 min

W Słowenii z jęczmienia i suszonego, wędzonego mięsa przyrządzają wyborną gęstą zupę – “ričet”. W naszym wydaniu, zupa jest wzbogacona bardzo zdrową soczewicą. Należy przewidzieć czas potrzebny na moczenie jęczmienia i suszonych borowików, a same gotowanie zupy trwa 40 minut.

Składniki

  • 80 g jęczmienia
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki oleju
  • 80 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 g suszonych borowików
  • 2 łyżeczki Vegety
  • 130 g pora
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Jęczmień moczyć przez noc lub parę godzin przed przyrządzaniem.
  2. 2.
    Na rozgrzanym oleju obsmażyć tartą marchewkę, pietruszkę i seler i posiekany czosnek.
  3. 3.
    Dodać odcedzony jęczmień, moczone i odcedzone borowiki oraz Vegetę. Zalać wodą, aby przykryć składniki i gotować około 20 minut.
  4. 4.
    Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę, drobno posiekany por i dalej gotować około 10 minut.
  5. 5.
    Pod koniec dodać sos Worcestershire, posolić i doprawić pieprzem.

Sposób podania

Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Porada

Moczenie jęczmienia skraca czas gotowania.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 262 / 1.095 - -
Tłuszcz g 7,86 - -
Węglowodany g 39,31 - -
Błonnik g 13,23 - -
Białko g 10,98 - -
Sól g 4,61 0 0
Witamina A μg 6.409,67 160 128
Witamina E mg 6,18 28 28
Witamina C mg 22,35 30 25
Witamina B3 mg 4,01 29 20
Potas (K) mg 633,06 17 17
Wapń (Ca) mg 90,28 9 9
Fosfor (P) mg 203,69 25 25

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)