Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Gazpacho

  • 09.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 60 min

Gazpacho oznacza „namoczony chleb”, ale ta smaczna, zimna zupa obfituje też w warzywa. W Maladze przygotowują ją z bulionem cielęcym, w Cordobie zagęszczają śmietaną i mąką, a w Andaluzji dodają ugotowane jajka.

Składniki

  • 800 g pomidorów
  • 2 wielkie zielone papryki
  • 1 mniejszy ogórek
  • 100 g cebuli
  • 100 g jednodniowego białego chleba
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2-4 łyżki octu winnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 800 ml wody
  • 1 łyżka Vegety
  • Garnirunek:
  • 1 zielona papryka
  • 1 główka cebuli
  • 1 większy pomidor
  • 100-150 g białego chleba

Sposób przygotowania

  1. 1.
    W 800 ml wody pogotować Vegetę i ostudzić. Chleb pokroić w kosteczki i namoczyć w odrobinie wody z Vegetą.
  2. 2.
    Oczyszczoną paprykę, ogórek, cebulę i pomidor pokroić w kostki i następnie rozdrobnić. Do rozdrobnionych warzyw dodać namoczony chleb, czosnek, oliwę z oliwek, ocet winny i ostudzoną zupę z Vegety. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa.
  3. 3.
    W ten sposób przyrządzone gazpacho przelać do odpowiedniego naczynia, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i jeszcze dosolić.
  4. 4.
    Odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
  5. 5.
    Garnirowanie gazpacho przed serwowaniem: drobno pokrojony pomidor, cebula i papryka. Chleb pokroić w kostki i obsmażyć na odrobinie masła.

Sposób podania

Pokrojone warzywa i grzanki podawać w małych półmiskach poukładanych naokoło naczynia z zimnym gazpacho.

Porada

Można serwować w szklankach jako koktajl, z warzywami na patyczkach.

Mała tajemnica

Świeży aromat zupa posiada dzięki starannie wybranym świeżym warzywom.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 234 / 978 - -
Tłuszcz g 14,14 - -
Węglowodany g 25,04 - -
Błonnik g 3,86 - -
Białko g 4,58 - -
Sól g 0,43 0 0
Witamina A μg 1.172,25 29 23
Witamina D μg 3,63 2 2
Witamina E mg 3,71 17 17
Witamina C mg 79,91 107 89
Potas (K) mg 483,36 13 13
Wapń (Ca) mg 49,79 5 5
Fosfor (P) mg 92,86 12 12

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)