Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Garnek Gosposi

  • 02.01.2006.
  • Trudne
  • 10
  • 60 min

Danie Garnek Gosposi zdobył prestiżową nagrodę kulinarną "Il cuoco d' oro" w roku 1998/99. Koniecznie sprawdźcie dlaczego!

Składniki 10 

  • 400 g ugotowanej
  • słonej golonki
  • 400 g ugotowanego suszonego indyka pokrojonego w kostkę
  • 50 g tłuszczu
  • 200 g cebuli
  • 40 g suszonych prawdziwków
  • 100 g suszonych śliwek
  • 300 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 g w kostkę pokrojonych ziemniaków
  • 1 l zupy z grzybów
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka Vegety
  • pieprz
  • Na dekorację
  • świeża lub konserwowa papryka
  • peperoni
  • pietruszka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Na tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę i wcześniej pokrojone prawdziwki, od czasu do czasu podlewając wodą, w której gotowała się golonka.
  2. 2.
    Dodać suszone śliwki, dobrze nasączoną kaszę gryczaną, koncentrat pomidorowy, mieloną czerwoną paprykę, zgnieciony czosnek, ugotowane i pokrojone mięso z golonki, mięso z suszonego indyka i ziemniaki.
  3. 3.
    Na koniec dodać kremową zupę z grzybów, trochę peperoni, pieprz, Vegetę i wszystko razem przegotować.
  4. 4.
    Danie włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać śmietaną. Udekorować pokrojoną świeżą papryką, pietruszką i mieloną papryką i krótko zapiec w piekarniku.

Sposób podania

Garnek gosposi podawać z warzywami konserwowymi.

Mała tajemnica

Do zagęszczenia dania najlepiej użyć kremową zupę z grzybów, która nada całemu daniu wyjątkowy smak i aromat.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 494 / 2.065 - -
Tłuszcz g 28,43 - -
Węglowodany g 31,47 - -
Błonnik g 3,16 - -
Białko g 28,22 - -
Sól g 3,96 0 0
Witamina A μg 713,63 18 14
Witamina D μg 19,48 10 10
Witamina C mg 27,07 36 30
Witamina B3 mg 11,76 84 59
Potas (K) mg 698,88 19 19
Wapń (Ca) mg 87,09 9 9
Fosfor (P) mg 280,24 35 35

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)