Filety z kozim serem

  • 17.03.2014.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 45 min

Składniki

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 50 g sera koziego
  • 1 łyżka posiekanej dymki młodej cebuli
  • 1-2 łyżki miodu lipowego Podravka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 300 g pieczarek
  • 4 łyżki Papryki w musztardzie Podravka
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • Vegeta Natur W smak do grilla

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kurczaka kroimy na kotlety i delikatnie rozbijamy. Ser kozi mieszamy z dymką. Każdy kotlet smarujemy 1-2 łyżeczkami sera koziego, zawijamy i spinamy wykałaczkami.
  2. 2.
    Nadziane kotlety smarujemy miodem, posypujemy Vegetą Natur W Smak do grilla i układamy na rozgrzanym ruszcie, uprzednio posmarowanym oliwą. Mięso pieczemy 5-7 minut z każdej strony.
  3. 3.
    Warzywa oczyszczamy, a następnie paprykę kroimy w ósemki, większe pieczarki na pół, a mniejsze zostawiamy w całości. Warzywa grillujemy na ruszcie.
  4. 4.
    Upieczone mięso podajemy z grillowanymi warzywami i Papryką w musztardzie Podravka.

Porada

Do przygotowania tego dania można użyć dodatkowo twardego sera koziego. W tym przypadku, ser uprzednio należy zetrzeć na tarce. Miód najlepiej podgrzać tuż przed nałożeniem na mięso.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 643 / 2.688 - -
Tłuszcz g 42,93 - -
Węglowodany g 14,06 - -
Błonnik g 2,86 - -
Białko g 47,48 - -
Sól g 0,08 0 0
Witamina A μg 1.640,74 41 33
Witamina B3 mg 25,85 185 129
Kwas pantotenowy mg 1,51 22 22
Potas (K) mg 800,46 22 22
Wapń (Ca) mg 427,03 43 43
Fosfor (P) mg 569,82 71 71

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)