Filet z indyka w pomarańczowym risotto z dynią

  • 25.09.2014.
  • Średnio trudne

Dynia to idealne warzywo do różnego rodzaju dań, od zup do dań głównych. Wykorzystaj sezon jesienny i zachwyć się wspaniałym smakiem pomarańczowego risotto.

Składniki

  • 1/2 szt. filet z indyka
  • 300 g świeża oczyszczona dynia
  • 1,1 l woda
  • 2 szt. Kostka Warzywna Vegeta
  • 1 szt. Bulion Drobiowy Vegeta
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 100 g cebula
  • 200 g Ryż Arborio Podravka
  • 50 g ser Grano Padano
  • 40 g masło
  • 1 łyżka posiekana natka pietruszki
  • 100 ml białe wino
  • 2 ząbki czosnek
  • owoce granatu do przybrania

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Umyj i obierz ze skórki dynię, pokrój na kawałki, kilka odłóż na bok. Dynię ugotuj w 1,1 litra wrzącej wody. Dodaj do wody Kostki Warzywne Vegeta, gotuj przez 10 minut. Odcedź.
  2. 2.
    Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż drobno posiekaną cebulę, aż osiągnie złoty kolor. Dodaj czosnek, Ryż Arborio Podravka i smaż przez około 2 minuty.
  3. 3.
    Do ryżu dodaj ugotowane kawałki dyni i pół szklanki bulionu z gotowania, czekaj aż płyn odparuje.
  4. 4.
    Pokrojony w paseczki filet z indyka ugotuj w 0,5 l wody z 1 Kostką Drobiową Vegeta. Kosteczki z dyni podsmaż na maśle.
  5. 5.
    Gotowy ryż z warzywami wymieszaj z paseczkami indyka, posyp podsmażoną kosteczką dyniową oraz natką pietruszki. Przed podaniem udekoruj startym serem i owocami granatu.