Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Faszerowany pieczony karp

  • 23.01.2004.
  • Łatwe
  • 4
  • 60 min

Karp – dumny mieszkaniec jezior i spokojnych odnóg rzecznych, jest najcenniejszą zdobyczą każdego wędkarza. Gotowany lub pieczony, zawsze jest wyjątkowy. Faszerowany zaś orzechami włoskimi będzie stanowił prawdziwą ucztę na świątecznym stole.

Składniki

  • 1 karp (około 1,2 kg)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g orzechów włoskich
  • pieprz
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Karpia oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokropić sokiem z cytryny i z zewnątrz natrzeć Vegetą.
  2. 2.
    Grubo posiekane orzechy włoskie wymieszać z pieprzem i natką pietruszki. Tą masą faszerować karpia.
  3. 3.
    Rybę włożyć do posmarowanej olejem brytfanny i piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Podczas pieczenia rybę podlewać ciepłą wodą.

Sposób podania

Pieczonego karpia serwować z ugotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Porada

Karpia można zastąpić inną rybą rzeczną, np. pstrągiem lub sandaczem.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 547 / 2.286 - -
Tłuszcz g 32,00 - -
Węglowodany g 6,00 - -
Błonnik g 1,00 - -
Białko g 55,00 - -
Sól g 1,59 0 0
Witamina A μg 218,00 5 4
Witamina D μg 120,00 60 60
Witamina C mg 13,00 17 14
Witamina B3 mg 16,00 114 80
Potas (K) mg 1.155,00 31 31
Wapń (Ca) mg 152,00 15 15
Fosfor (P) mg 1.326,00 166 166

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)