Duszone polędwiczki wieprzowe z warzywami

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 60 min

Duszone i soczyste polędwiczki wieprzowe z warzywami to pomysł na główne danie dnia.

Składniki

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 ½ łyżki Vegety do mięs (ok.18 gramów)
  • 5 łyżek oleju
  • 250 g marchewek
  • 450-500 g brokułów
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Polędwiczki wieprzowe umyj i osusz. Dopraw Vegetą do mięs, lekko wcierając przyprawę, polej oliwą z oliwek i zostaw na 30 minut, aby się mięso zamarynowało.
  2. 2.
    W międzyczasie pokroić marchewki i brokuły. W garnku doprowadzić wodę do wrzenia i dodać pokrojone marchewki. Po 10 minutach dodać brokuły. Gotować przez kilka minut, wyjąć i odsączyć na sitku. Na rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni wrzucić czosnek i odsączone warzywa, smażyć przez chwilę cały czas mieszając.
  3. 3.
    Dodać polędwiczki wieprzowe i obsmażyć je z każdej strony. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez kolejne 20 minut. Polędwiczki wieprzowe powinny być miękkie i różowe w środku.
  4. 4.
    Pokrojone w plastry polędwiczki podawać z pieczonymi warzywami.

Porada

Polędwica wieprzowa to chude mięso i niskokaloryczne.Vegeta do mięs w połączeniu z odrobiną oleju lub oliwy staje się idealną marynatą, która gwarantuje, że mięso będzie miękkie i soczyste.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 514 / 2.149 - -
Tłuszcz g 36,15 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 5,69 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 15,60 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 13,13 - -
Węglowodany g 13,66 - -
Błonnik g 5,09 - -
Białko g 35,21 - -
Sól g 0,25 0 0
Witamina A μg 18.501,25 463 370
Witamina D μg 18,00 9 9
Witamina B3 mg 14,65 105 73
Kwas pantotenowy mg 1,79 26 26
Potas (K) mg 1.012,73 27 27
Wapń (Ca) mg 75,79 8 8
Fosfor (P) mg 437,81 55 55

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)