Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Duszona cielęcina z pieczarkami

  • 02.12.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 70 min

W oryginale danie to nazywa się Zurich Geschnetzeltes i podawane jest z röstima. To najbardziej znane szwajcarskie danie zadowoli każdego amatora cielęciny w kremowym sosie.

Składniki

  • 600 g udźca cilęcego
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 ml śmietany do zup
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cielęcinę pokroić w kostki, a cebulę drobno posiekać.
  2. 2.
    Na maśle usmażyć pokrojone mięso, dodać cebulę i razem dusić pięć minut.
  3. 3.
    Dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz Vegetę i dalej dusić około 30 minut podlewając wodą.
  4. 4.
    Gdy mięso stanie się miękkie, dodać wino, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody oraz śmietanę do zup.

Sposób podania

Podawać z plackami ziemniaczanymi (rösti) i wszystko ozdobić posiekaną natką pietruszki

Porada

Do dania można dodać suszone borowiki uprzednio namoczone w wodzie.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 369 / 1.542 - -
Tłuszcz g 13,68 - -
Węglowodany g 39,30 - -
Błonnik g 9,59 - -
Białko g 18,75 - -
Sól g 0,32 0 0
Witamina A μg 404,75 10 8
Witamina D μg 7,00 4 4
Witamina C mg 2,85 4 3
Potas (K) mg 70,34 2 2
Wapń (Ca) mg 57,93 6 6
Fosfor (P) mg 16,41 2 2

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)