Drobiowe szaszłyki z warzywami

  • 03.08.2004.
  • Łatwe
  • 4
  • 45 min

Ciepły letni dzień, wesoła grupa przyjaciół, pyszne potrawy z grilla i zimne napoje - to najlepsze połączenie! Szczególnie jeśli do przyprawienia drobiowych szaszłyków z warzywami użyjecie Vegety Natur do Grilla.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g czerwonej papryki
  • 100 g cukini
  • 100 g cebuli
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 4 - 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka Vegety Natur do grilla
  • 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do głębokiej miski i posypać Vegetą Natur do grilla.
  2. 2.
    Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokoroić w krążki, umyte pieczarki na ćwiartki, a cukinię w kostkę.
  3. 3.
    Pokrojone warzywa posypać Vegetą Natur do grillowanych warzy, dodać piersi z kurczaka, zalać piwem i wszystko dobrze wymieszać.
  4. 4.
    Mięso z warzywami przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut, a następnie nadziać na patyczki do szaszłyków.
  5. 5.
    Szaszłyki piec na dobrze rozgrzanym grillu, często obracając.

Sposób podania

Ciepłe szaszłyki podawać z zieloną sałatą.

Porada

Pieczarki zachowają ładny kolor i wygląd, jeżeli przed pieczeniem zostaną dobrze wysuszone.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 427 / 1.785 - -
Tłuszcz g 29,04 - -
Węglowodany g 10,16 - -
Błonnik g 2,52 - -
Białko g 28,94 - -
Sól g 1,43 0 0
Witamina A μg 3.172,50 79 63
Witamina D μg 53,00 27 27
Witamina C mg 111,22 148 124
Witamina B3 mg 20,66 148 103
Potas (K) mg 732,35 20 20
Fosfor (P) mg 311,50 39 39
Magnez mg 54,51 18 14

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)