Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Dorada z zapiekanymi pomidorami

  • 03.09.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Doradę, z powodu jej zwyczajów terytorialnych, trudno złowić, ale gastronomiczne wrażenia, których dostarcza warte są wszelkiego zachodu. Co tu dużo mówić – zaraz wszystko stanie się jasne.

Składniki

  • 1 kg dorady
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka Vegety ziołowej
  • 4 liście laurowe
  • 50 g oliwek
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki mąki
  • Pieczone pomidory:
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka Vegety ziołowej
  • ½ łyżeczki oregano
  • 50 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Oczyszczoną rybę skropić sokiem z cytryny i posypać strony Vegetą ziołową z wewnątrz i zewnątrz. Do każdej ryby włożyć liść laurowy, oliwki, startą skórkę cytryny i imbir. W ten sposób przygotowaną rybę odstawić w chłodne miejsce na ok. pół godziny.
  2. 2.
    Przez ten czas przygotować pomidory. Pokroić je na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i dobrze odcedzić.
  3. 3.
    Układać je na blaszce dokładnie wyłożonej aluminiową folią, posypać cukrem, Vegetą ziołową i oregano. Polać oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 150ْ C ok. 45 min.
  4. 4.
    Zamarynowaną rybę obtoczyć w mące i piec na rozgrzanym oleju po 8-10 minut z każdej strony (w zależności od wielkości ryby).

Sposób podania

Pieczone pomidory wyłożyć na odpowiedni półmisek, posypać posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Podawać jako dodatek do pieczonej dorady.

Porada

Do pieczenia lepiej użyć mięsistych, mniej soczystych pomidorów.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 609 / 2.546 - -
Tłuszcz g 41,50 - -
Węglowodany g 18,00 - -
Błonnik g 3,14 - -
Białko g 42,77 - -
Sól g 0,71 0 0
Witamina A μg 2.235,07 56 45
Witamina D μg 78,00 39 39
Witamina E mg 15,76 72 72
Witamina C mg 58,34 78 65
Potas (K) mg 1.182,57 32 32
Fosfor (P) mg 521,49 65 65
Magnez mg 121,21 40 30

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)