Dorada w folii

  • 11.10.2016.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

Składniki

  • 4 dorady (ok. 1,4 kg)
  • 1 cukinia (ok. 400 g)
  • 390 g pomidorów krojonych z oliwą z oliwek i czosnkiem Podravka
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g szpinaku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżeczka Vegety z czosnkiem
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Dorady sprawić, umyć, osuszyć i natrzeć Vegetą. Cukinię umyć, pokroić w plastry i krótko smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni.
  2. 2.
    Na folii aluminiowej rozlać jedną łyżkę oliwy z oliwek, położyć rybę, a na niej okrojone pomidory i podsmażone cukinie, skropić oliwą z oliwek i posypać bazylią.
  3. 3.
    Folię dokładnie owinąć wokół ryby. Każdą rybę owinąć osobno w folię, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku, w temperaturze 220°C przez 30 minut.
  4. 4.
    Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować na półmiękko, dodać szpinak i gotować 5-10 minut.
  5. 5.
    Odcedzić, dodać oliwę z oliwek i doprawić Vegetą z czosnkiem. Całość wymieszać i odparować na małym ogniu.
  6. 6.
    Upieczoną rybę podawać z ziemniakami ze szpinakiem.

Sposób podania

Upieczoną rybę podawać z ziemniakami ze szpinakiem.

Porada

Folię aluminiową należy bardzo dokładnie owinąć wokół ryby, aby składniki podczas pieczenia nie wyciekły.