Dorada w białym sosie z oliwkami i kaparami

  • 19.10.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 50 min

Dobre ryby takie jak dorada podaje się z lekkim sosem śmietanowym z dodatkiem oliwek i kaparów oraz z gotowanymi ziemniakami – to doskonały przepis na wykwintny obiad.

Składniki

  • 8 filetów dorady (po ok 150 g każdy)
  • 1 opakowanie Vegety do Ryb
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • kilkanaście zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 500 ml półtłustej lub tłustej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Filety dorady posypać Vegetą do Ryb i pozostawić na około 30 minut.
  2. 2.
    Podgrzać oliwę z oliwek na patelni, położyć doradę skórą do dołu i smażyć przez około 5 minut.
  3. 3.
    Dodać pokrojone oliwki, kapary i kontynuować smażenie jeszcze przez minutę.
  4. 4.
    Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.
  5. 5.
    Ostrożnie obrócić filety dorady na drugą stronę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać trochę wody jeśli sos jest za gęsty. Gotować jeszcze przez kolejne 2 do 3 minut.
  6. 6.
    Przełożyć filety dorady na talerze, dodać gotowane ziemniaki, posypać pietruszką i podawać.

Porada

Tuż przed smażeniem ryby wlej na patelnię odrobinę białego wina a uzyskasz jeszcze lepszy smak potrawy.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 561 / 2.345 - -
Tłuszcz g 37,97 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 12,77 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 19,39 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 4,59 - -
Węglowodany g 9,16 - -
Błonnik g 0,28 - -
Białko g 44,40 - -
Sól g 0,29 0 0
Witamina A μg 1.070,55 27 21
Witamina D μg 90,58 45 45
Witamina B3 mg 12,91 92 65
Kwas pantotenowy mg 1,90 27 27
Potas (K) mg 773,16 21 21
Wapń (Ca) mg 184,59 18 18
Fosfor (P) mg 568,88 71 71

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)