Czerwona kapusta po czesku

  • 01.11.2003.
  • Łatwe
  • 4
  • 40 min

Dobry wojak Szwejk oczarował również zespół kulinarny Vegety. Z Pragi i karczmy “U Kalicha” wróciliśmy pełni wrażeń, z przepisem na tę typową czeską potrawę.

Składniki

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • kminek
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 30 g cukru
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Czerwoną kapustę pokroić w paski, krótko podgotować w niewielkiej ilości wody i odcedzić.
  2. 2.
    Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać cukier, kapustę, kminek i Vegetę. Posypać mąką, wymieszać i dusić.
  3. 3.
    Pod koniec duszenia dodać ocet i doprawić solą wg uznania.

Sposób podania

Kapustę można podawać z puree ziemniaczanym. Jest ona również świetnym dodatkiem do pieczonej kaczki lub innego rodzaju drobiu.

Porada

Z liści kapusty wyciąć grube żyły.

Mała tajemnica

Mąka sprawi, że kapusta będzie bardziej gęsta i smaczniejsza.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 233 / 974 - -
Tłuszcz g 14,39 - -
Węglowodany g 26,90 - -
Błonnik g 5,57 - -
Białko g 3,87 - -
Witamina A μg 102,02 3 2
Witamina E mg 10,72 49 49
Witamina C mg 143,89 192 160
Witamina B3 mg 1,46 10 7
Potas (K) mg 572,86 15 15
Wapń (Ca) mg 135,43 14 14
Fosfor (P) mg 115,00 14 14
Magnez mg 40,96 14 10

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)