Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Cielęcina z Porto

  • 06.11.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 45 min

Vinho do Porto, produkt pochodzący z portugalskiej doliny Duero, to słodkie wino o bogatym smaku, ciężkie, o wysokiej zawartości alkoholu. Zazwyczaj podawane jako wino deserowe do serów lub jako aperitif, a my nim uszlachetniliśmy smak cielęciny.

Składniki

  • 600 g cielęciny
  • 100 g warzyw mieszanych (marchwi, selera, pietruszki, celer)
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g cebuli
  • 2-3 łyżeczki Vegety pikantnej
  • anyżek
  • 100 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml czerwonego Porto
  • Do posypania:
  • 1 łyżka posiekanej natki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cielęcinę pokroić w kostkę, a warzywa korzeniowe skroić w drobną kosteczkę.
  2. 2.
    Na mieszance masła i oleju obsmażyć cielęcinę.
  3. 3.
    Dodać posiekaną cebulę, warzywa, łyżeczkę Vegety pikantnej i anyżek. Podlać wodą i dusić, póki mięso nie zmięknie.
  4. 4.
    Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, posiekany czosnek, pozostałą Vegetę pikantną i wino.

Sposób podania

Podawać z ziemniakami, kopytkami lub ryżem.

Porada

W razie potrzeby dodać 50-100 ml wody, zagotować i posypać natką pietruszki.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 322 / 1.346 - -
Tłuszcz g 15,62 - -
Węglowodany g 9,73 - -
Błonnik g 1,72 - -
Białko g 31,79 - -
Sól g 0,49 0 0
Witamina A μg 4.379,60 109 88
Witamina D μg 20,80 10 10
Witamina C mg 16,71 22 19
Witamina B3 mg 23,70 169 119
Potas (K) mg 781,15 21 21
Wapń (Ca) mg 71,82 7 7
Fosfor (P) mg 355,99 44 44

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)