Sposób przygotowania
-
1.
Mięso natrzeć Vegetą Natur, usmażyć na patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość zalać piwem, przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
-
2.
Zdjąć folię, dodać pokrojone warzywa i piec aż mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia podlewać wodą.
-
3.
Mięso wyjąć, pokroić i odłożyć w ciepłe miejsce.
-
4.
Do sosu z warzywami dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sok z cytryny i wszystko razem przegotować.
-
5.
Zrobić kopytka: ugotować ziemniaki w łupinach, obrać i rozdrobnić. Dodać mąkę, krupczatkę, sól, rozbite jajka, masło, pokrojoną pietruszkę i wszystko razem dokładnie wyrobić. Uformować wałek i kroić go po skosie na małe kopytka.
-
6.
Ugotować je w osolonej wodzie, odcedzić i podać z przygotowanym sosem.
Sposób podania
To danie należy podać z kopytkami i szklanką zimnego piwa.
Porada
Mięso będzie bardziej soczyste, jeżeli usmaży się je na patelni.