Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Cielęcina w warzywnym sosie z kopytkami.

  • 15.03.2004.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 80 min

Soczyste i smaczne danie, do którego wyjątkowo pasuje szklanka chłodnego piwa. Prawdziwa przyjemność dla wszystkich, którzy uwielbiają cielęcinę, warzywa i ziemniaki.

Składniki

  • 1 kg cielęciny (nóg)
  • 2 łyżeczki Vegety Natur
  • 50 ml oleju
  • 100 ml piwa
  • 200 g marchwi
  • 160 g cebuli
  • 100 g łodygi selera
  • 100 g korzenia kopru
  • 30 g korzenia selera
  • gałka muszkatołowa
  • 200 ml śmietany do gotowania
  • pół cytryny
  • Na kopytka:
  • 500 g ziemniaków
  • 70 pszennej mąki TYP 400
  • 70 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 20 g masła
  • sól
  • pokrojona pietruszka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso natrzeć Vegetą Natur, usmażyć na patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość zalać piwem, przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  2. 2.
    Zdjąć folię, dodać pokrojone warzywa i piec aż mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia podlewać wodą.
  3. 3.
    Mięso wyjąć, pokroić i odłożyć w ciepłe miejsce.
  4. 4.
    Do sosu z warzywami dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sok z cytryny i wszystko razem przegotować.
  5. 5.
    Zrobić kopytka: ugotować ziemniaki w łupinach, obrać i rozdrobnić. Dodać mąkę, krupczatkę, sól, rozbite jajka, masło, pokrojoną pietruszkę i wszystko razem dokładnie wyrobić. Uformować wałek i kroić go po skosie na małe kopytka.
  6. 6.
    Ugotować je w osolonej wodzie, odcedzić i podać z przygotowanym sosem.

Sposób podania

To danie należy podać z kopytkami i szklanką zimnego piwa.

Porada

Mięso będzie bardziej soczyste, jeżeli usmaży się je na patelni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 572 / 2.391 - -
Tłuszcz g 23,00 - -
Węglowodany g 45,00 - -
Błonnik g 5,00 - -
Białko g 43,00 - -
Sól g 2,46 0 0
Witamina A μg 9.978,00 249 200
Witamina D μg 42,00 21 21
Witamina C mg 20,00 27 22
Witamina B3 mg 25,00 179 125
Potas (K) mg 1.305,00 35 35
Wapń (Ca) mg 88,00 9 9
Fosfor (P) mg 517,00 65 65

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)