Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Cielęce steki nadziewane pieczarkami

  • 03.05.2004.
  • Łatwe
  • 3
  • 45 min

Cielęcina jest uważana za najdelikatniejszy rodzaj mięsa, a w połączeniu z pieczarkami, zapewnia niesamowite wrażenia smakowe.

Składniki

  • 3 cielęce steki (650 g)
  • 2 łyżki Vegety Natur
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 300 g większych pieczarek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1/2 łyżeczki przetartej gałki muszkatołowej
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczka bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cielęce steki lekko ubić tłuczkiem, posypać Vegetą Natur i smażyć na mieszance oliwy z oliwek i masła z każdej strony ok. 10 minut.
  2. 2.
    Pieczarki oczyścić i oddzielić nóżki od kapelusza. Nóżki pokroić na mniejsze kawałki, krótko podsmażyć na maśle, dodać ser pokrojony w kostkę.
  3. 3.
    Taką mieszanką wypełnić kapelusze pieczarek, ułożyć je, w posmarowanej olejem, blaszce, posypać gałką muszkatołową, bułką tartą i wszystko zalać śmietaną.
  4. 4.
    Piec w piekarniku w 200 stopniach przez 30 minut.

Sposób podania

Do steków cielęcych można podać purée z ziemniaków i zieloną sałatę.

Porada

Jeżeli nie chcemy wypełniać pieczarek, to można je krótko usmażyć na oleju, dodać śmietanę, ser gorgonzola i wszystko razem gotować aż powstanie sos.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 705 / 2.947 - -
Tłuszcz g 55,00 - -
Węglowodany g 8,00 - -
Błonnik g 8,00 - -
Białko g 43,00 - -
Sól g 3,79 0 0
Witamina A μg 1.522,00 38 30
Witamina D μg 130,00 65 65
Witamina E mg 3,00 14 14
Witamina B3 mg 25,00 179 125
Potas (K) mg 1.039,00 28 28
Wapń (Ca) mg 258,00 26 26
Fosfor (P) mg 631,00 79 79

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)