Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Cielęce kotlety w sosie wiśniowym

  • 06.07.2004.
  • Łatwe
  • 4
  • 25 min

Powszechnie wiadomo, że ciemno mięso wspaniale smakuje z żurawiną. Cielęce kotlety w sosie wiśniowym mają podobną formułę.

Składniki

  • 600 g cielęcych kotletów
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • 2-3 łyżki oleju
  • Na sos:
  • 350 g odcedzonych wiśni z kompotu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka Vegety
  • 100 ml czerwonego wina
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso lekko rozbić tłuczkiem, posypać Vegetą Natur, przykryć i zostawić na 30 minut w lodówce.
  2. 2.
    Na roztopionym maśle rozpuścić brązowy cukier, dodać odcedzone wiśnie bez pestek, Vegetę, wodę i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  3. 3.
    Połowę wiśni ostudzić, rozdrobnić w blenderze i wymieszać z duszonymi wiśniami. Dodać wino i krótko podgotować.
  4. 4.
    Na rozgrzanym oleju usmażyć marynowane cielęce kotlety z każdej strony około 6-7 minut.

Sposób podania

Ciepłe kotlety podawać z wiśniowym sosem i zieloną sałatą.

Porada

Brązowy cukier i masło gotować na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 414 / 1.731 - -
Tłuszcz g 25,06 - -
Węglowodany g 10,48 - -
Błonnik g 0,96 - -
Białko g 32,33 - -
Sól g 2,43 0 0
Witamina A μg 1.042,00 26 21
Witamina D μg 25,00 13 13
Witamina E mg 8,50 39 39
Witamina B3 mg 19,80 141 99
Potas (K) mg 675,52 18 18
Fosfor (P) mg 345,62 43 43
Magnez mg 48,42 16 12

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)