Ciecierzyca z botwinką

  • 28.10.2015.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 25 min

Ciepłe danie z ciecierzycy z pieczywem to pomysł na lekką przekąskę.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula (60 g)
  • 480 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g botwinki
  • 1 puszka pomidorów krojonych Podravka (400 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • Mielony czarny pieprz
  • ½ papryki chilli
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Cebulę usmażyć na oliwie, dodać drobno posiekany czosnek i krojone pomidory Podravka. Dodać łyżkę Vegety, cukier, posiekaną papryczkę chili i gotować na wolnym ogniu przez 5 -10 minut, podlewając od czasu do czasu wodą. Dodać odsączoną ciecierzycę i wlać 700 ml wody. Po zagotowaniu, dodać posiekaną botwinkę i gotować przez kolejne 5 -10 minut.
  2. 2.
    Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.

Porada

Do przygotowania tego dania można użyć też fasoli.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 334 / 1.396 - -
Tłuszcz g 13,62 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 1,75 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 8,20 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 2,53 - -
Węglowodany g 44,33 - -
Błonnik g 11,76 - -
Białko g 13,15 - -
Sól g 0,35 0 0
Witamina A μg 3.067,14 77 61
Witamina D μg 0,00 0 0
Witamina B3 mg 3,85 28 19
Kwas pantotenowy mg 0,56 8 8
Potas (K) mg 831,88 22 22
Wapń (Ca) mg 137,34 14 14

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)