Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Chrupiące skrzydełka z grilla

  • 26.04.2004.
  • Łatwe
  • 4
  • 35 min

Proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku danie, który każdy z powodzeniem może przyrządzić we własnej kuchni.

Składniki

  • 800 g skrzydełek
  • 100 ml sosu sojowego
  • 50 ml koniaku
  • 2 łyżki Vegety do kurczaka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Wymieszać sos sojowy, koniak i Vegetę do kurczaka. W marynacie zanurzyć skrzydełka i odstawić na 2 godziny.
  2. 2.
    Skrzydełka wyjąć z marynaty i piec na dobrze rozgrzanym grillu.

Sposób podania

Skrzydełka podawać z warzywami opiekanymi na grillu.

Porada

Skrzydełka podczas pieczenia na grillu należy często obracać.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 591 / 2.470 - -
Tłuszcz g 31,00 - -
Węglowodany g 20,00 - -
Błonnik g 2,00 - -
Białko g 48,00 - -
Sól g 13,38 1 1
Witamina A μg 118,00 3 2
Witamina D μg 24,00 12 12
Witamina E mg 18,00 82 82
Witamina B3 mg 26,00 186 130
Potas (K) mg 532,00 14 14
Fosfor (P) mg 418,00 52 52
Magnez mg 79,00 26 20

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)