Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Chorwackie steki z jajkiem

  • 03.09.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 40 min

To sycące, wyjątkowe danie idealnie pasuje do purée ziemniaczanego i zielonej sałaty.

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 600 g wieprzowej polędwicy
  • 40 g szynki parmeńskiej
  • 1 na twardo ugotowane jajko
  • sól
  • 4 łyżki oleju
  • ostra papryczka
  • 200 g pieczarek
  • suszony czosnek Warzywko
  • 1 łyżka Vegety W Smak Do Wieprzowiny
  • wino według uznania
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • pietruszka
  • łagodny Ajvar Podravka

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Steki lekko rozbić tłuczkiem, posmarować Ajvarem, położyć 2 cienkie plastry szynki i ćwiartkę jajka.
  2. 2.
    Starannie zawinąć, a końcówki zabezpieczyć wykałaczką. Posolone steki podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać ostrą papryczkę i dusić podlewając wodą aż mięso będzie miękkie.
  3. 3.
    Wyjąć mięso i papryczkę na talerz, a na pozostałym tłuszczu usmażyć pieczarki, czosnek i Vegetę W Smak Do Wieprzowiny. Wszystko zalać odrobiną wody. Mięso włożyć do pieczarek i wszystko razem krótko dusić. Na koniec dodać wino, śmietanę wymieszaną ze skrobią i wszystko obficie posypać pietruszką.

Sposób podania

Do tego przysmaku najlepiej podać ugotowane całe ziemniaki albo purée z ziemniaków.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 440 / 1.839 - -
Tłuszcz g 28,61 - -
Węglowodany g 8,46 - -
Błonnik g 1,08 - -
Białko g 36,39 - -
Sól g 6,90 0 0
Witamina A μg 1.407,48 35 28
Witamina D μg 69,11 35 35
Witamina C mg 33,98 45 38
Witamina B3 mg 16,98 121 85
Potas (K) mg 1.129,45 31 31
Fosfor (P) mg 443,33 55 55
Magnez mg 49,90 17 12

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)