Chłodnik panzanella

  • 23.07.2013.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 15 min

Składniki

  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem Podravka (390 g)
  • 1 zielona papryka (100 g)
  • 1 mniejszy ogórek (100 g)
  • 1 cebula (60 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliw y z oliwek ekstra virgin
  • 200 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 2 łyżki Ajvaru pikantnego Podravka
  • 6 czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki małych listków bazylii
  • 1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
  • grzanki z chleba

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie wkładamy je do blendera, dodajemy pomidory krojone, czosnek, ocet, Vegetę
  2. 2.
    Śródziemnomorska, Ajvar, oliwę z oliwek oraz przecier pomidorowy i wszystko dokładnie miksujemy.
  3. 3.
    Wlewamy wodę (około 400 ml) i wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
  4. 4.
    Chłodnik podajemy z pokrojonymi oliwkami, kaparami, liściem bazylii i grzankami chlebowymi.

Sposób podania

Chłodnik podajemy z pokrojonymi oliwkami, kaparami, liściem bazylii i grzankami chlebowymi.

Porada

Kapary można dodatkowo rozdrobnić razem z pozostałymi warzywami, wtedy smak zupy będzie bardziej intensywny.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 178 / 744 - -
Tłuszcz g 8,55 - -
Węglowodany g 25,03 - -
Błonnik g 4,90 - -
Białko g 4,68 - -
Sól g 2,72 0 0
Witamina A μg 2.670,19 67 53
Witamina D μg 0,56 0 0
Witamina B3 mg 4,24 30 21
Kwas pantotenowy mg 0,84 12 12
Potas (K) mg 1.041,14 28 28
Wapń (Ca) mg 49,45 5 5
Fosfor (P) mg 96,36 12 12

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)