Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Chilli con carne

  • 11.11.2004.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 60 min

W tłumaczeniu “chili z mięsem”, jest specjałem kuchni teksańskiej. Ilość papryczek chili dodanych do potrawy zależy od Waszego upodobania do potraw bardziej lub mniej ostrych.

Składniki

  • 800 g młodej wołowiny bez kości
  • 1 łyżka Vegety
  • 250-300 ml wody
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu Wochestershire
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • 3 ostre papryczki
  • 150 g cebuli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Młodą wołowinę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju.
  2. 2.
    Dodać pokrojoną cebulę, dwie ostre papryczki – usunąć nasiona i pokroić w krążki, liść laurowy, wyciśnięty czosnek, tymianek, kminek rzymski i Vegetę. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić podlewając wodą.
  3. 3.
    Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodać cukier, sos wochestershire i pieprz cayenne. Do mąki kukurydzianej dodać oczyszczone i posiekane papryczki. Tą mieszanką posypać mięso.
  4. 4.
    Wszystko dokładnie wymieszać, zalać wodą i razem dalej gotować około 10 minut.

Sposób podania

Tę smaczną i pikantną potrawę podawać z chlebem kukurydzianym.

Porada

Ilość ostrej papryczki zależy od gustu. Potrawę można podawać i z obsmażoną polentą.

Ogłoszenie

Danie nadaje się do zamrażania:
Zamrażanie: Danie podzielić na porcje, każdą porcję włożyć do woreczka, a następnie do pojemnika. Zamrażać 2 godziny. Wyjąć, przez chwilę zanurzyć pojemnik w gorącej wodzie, żeby rozdzielić woreczki, a następnie woreczki z powrotem włożyć do zamrażarki.
Rozmrażanie: Danie rozmrozić na tyle, żeby go przełożyć do garnka, w którym będziemy je powoli odmrażać, podgrzewając na lekkim ogniu i dodając wodę.
Czas przydatności do spożycia: do 60 dni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 779 / 3.256 - -
Tłuszcz g 53,05 - -
Węglowodany g 15,84 - -
Błonnik g 1,18 - -
Białko g 57,22 - -
Sól g 5,84 0 0
Witamina A μg 3.628,15 91 73
Witamina D μg 24,00 12 12
Witamina C mg 84,50 113 94
Witamina B3 mg 17,04 122 85
Potas (K) mg 707,85 19 19
Fosfor (P) mg 472,89 59 59
Magnez mg 56,89 19 14

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)