Cebularz lubelski

  • 19.11.2018.
  • Trudne
  • 6
  • 3 min

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • Ciasto
  • 50 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • Cebula z makiem
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • Vegeta
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Cebula z makiem
  2. 1.
    Cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić.
  3. 2.
    Gorącą wymieszać z makiem, Vegetą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
  4. Ciasto
  5. 1.
    Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
  6. 2.
    Drożdże instant wymieszać od razu z mąką. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą.
  7. 3.
    Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
  8. 4.
    Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
  9. 5.
    Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i powygniatać przez ok. 2 minuty, podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia.
  10. 6.
    Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem, doprawić Vegetą.
  11. 7.
    Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor.