Sposób przygotowania
-
Cebula z makiem
-
1.
Cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić.
-
2.
Gorącą wymieszać z makiem, Vegetą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
-
Ciasto
-
1.
Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
-
2.
Drożdże instant wymieszać od razu z mąką. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą.
-
3.
Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
-
4.
Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
-
5.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i powygniatać przez ok. 2 minuty, podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia.
-
6.
Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem, doprawić Vegetą.
-
7.
Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor.