Bruschetty z sardynkami

  • 15.06.2015.
  • Łatwe
  • 4
  • 15 min

Składniki

  • 8 kromek bagietki
  • 450 g sardynek w oleju roślinnym
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem Podravka (390g)
  • 50 g rukoli
  • 1 łyżka kaparów
  • 30 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • ⅓ pęczka pietruszki
  • pieprz czarny ziarnisty
  • sól gruboziarnista

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Kromki bagietki podpiec z obu stron, a następnie skropić delikatnie oliwą z oliwek.
  2. 2.
    Na każdej kromce umieścić po 2 łyżeczki pomidorów krojonych, 2–3 listki rukoli, sardynkę i kilka kaparów
  3. 3.
    Tak przygotowane grzanki polać mieszanką z posiekanej natki pietruszki, oraz oliwy z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem.

Porada

Aby przygotować bruschetty pikantne wystarczy użyć pomidorów krojonych Podravka z chili.