Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Bramboraky (placki ziemniaczane)

  • 15.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 40 min

Do słynnego czeskiego piwa świetnie pasuje to proste danie – placki ziemniaczane obficie doprawione czosnkiem i innymi przyprawami.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 3 žlice mąki
  • 3 jajka
  • 50 g wędzonego boczku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce i zalać wrzącym mlekiem. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek, roztrzepane jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone ziele angielskie, majeranek, pieprz, odrobinę soli i Vegetę.
  2. 2.
    Wszystko dokładnie wymieszać i od razu nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Lekko przycisnąć łyżką, żeby uzyskać kształt placka lub grubego naleśnika.
  3. 3.
    Smażyć z obu stron, bo bramboraky muszą być chrupiące. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu kładząc placki na ręczniku papierowym.

Sposób podania

Bramboraky można podawać z sałatą i zsiadłym mlekiem lub jako przekąskę do piwa.

Porada

Wszystkie składniki należy przygotować odpowiednio wcześniej, tak aby przygotowanie dania zajęło jak najmniej czasu.

Mała tajemnica

Dzięki zalaniu ziemniaków gorącym mlekiem i dodaniu mąki, masa stanie się bardziej gęsta, a czas smażenia będzie krótszy.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 466 / 1.948 - -
Tłuszcz g 18,93 - -
Węglowodany g 59,03 - -
Błonnik g 5,04 - -
Białko g 15,73 - -
Sól g 1,98 0 0
Witamina A μg 344,39 9 7
Witamina D μg 41,62 21 21
Witamina C mg 38,13 51 42
Witamina B3 mg 7,64 55 38
Potas (K) mg 1.161,03 31 31
Wapń (Ca) mg 110,99 11 11
Fosfor (P) mg 279,01 35 35

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)